torsdag 29. desember 2011

Dobbeltest av Romjulsrennet

Jan Erik på løypas høyeste punkt etter 10 km "dagen før dagen".
     
Det var herlig å legge de svart jordene på Hedemarken bak seg på onsdag og komme opp til vinteren på Sjusjøen. Selv om det var litt underkjølt sludd som pisket i ansiktet under prøveturen i Romjulstraseen, var det godt å komme på ski igjen etter fem dager med barmark-/holketrening.

Den 23,3 km lange løypa som skal gås i sesongens første turrenn på fredag ble gjennomført på 1.36 i jevnt rolig langturtempo. Da var det stedvis drivsnø og mye motvind fra Gjestbodåsen og inn. Det ble nok en tur dagen etter i nykjørte spor og drømmeforhold sammen med fetter Jan Erik. Det ble en helt rolig tur på 1.40, inkludert et par fotostopp. Bortsett fra tråe ski, var det bare kos.

På løpsdagen er det spådd 6 kuldegrader og sol. Dette blir topp! Så får vi se hvor mye fortere det går med startnummer. Jeg tipper et kvarter ned og rundt 1.20 på meg og en vinnertid på 1.05. Team Sport1-gutta hadde testløp 2. juledag og Geir Strandbakke vant på 1.10. Sterkt!

Løypa bør passe bra som det første rennet for sesongen, med tre reale motbakker og ellers mye staking på både de første og siste 6 kilometrene. Høydeforskjellen er 120 m og de to høyeste punktene i løypa kommer etter 10 og 16,5 km.

Arrangørene kan nok vente seg en god del etteranmeldinger i tillegg til de nesten 300 som er forhåndspåmeldt. Bl.a. er det meldt at sprinteren Maiken Caspersen Fallakommer og utfordrer fjorårsvinner Sandra Hansson i kvinneklassen. Pål Golberg er min knepen favoritt blant mennene, men her vil det nok stå det mellom flere.

Løypelogg Romjulsrennløypa 28.12

Løypelogg Romjulsrennløypa 29.12

onsdag 28. desember 2011

Romjulsløp på Gjøvik

Tirsdag 27.12  ble definitivt løpsåret 2011 avsluttet for min del med Dalborgløpet, et drøyt 5 km langt løp på Gjøvik i regi av Jan Olav Endrerud. Sommerlig temperatur og Dagmars herjinger gjorde det lite sannsynlig at jeg ville fått noe ut av ei kvalitetsøkt på ski i kvisthaugen i nærområdet, så jeg tok turen over Mjøsbrua for å rette opp noe av selvtilliten etter den miserable Snøkuten for 14 dager siden. Jeg har planer om å holde beina i gang med karuselløp annenhver uke denne vinteren, så dette passet som hånd i hanske. Resten av vinteren er det nemlig Vinterjogg på Hamar midt i mellom de månedlige løpene i Snøkuten, og dessuten har jeg KM i Stangehallen i slutten av januar i kikkerten.   
 
Det ble på sett og vis både "tap og vinn med samme sinn" for meg på Vind. (Foto: Jan Olav Endrerud)
 Dalborgløpet skulle egentlig gått i en relativt lettløpt tur/retur løype fra Vind idrettsplass, men blåholke gjorde det umulig å bruke orginaltraséen som er brukt i de to foregående utgavene. Det ble derfor en ned-og-opp-rundløype med over 100 m høydeforskjell med lett første halvdel og tilsvarende hard avslutning. Med en positiv bakkeøkt i Vardåsvegen på Kongsvinger i beina fra 1. juledag, visste jeg at det i alle fall skulle være mulig å restaurere litt selvtillit etter Houmsrunden (les: Håpløsrunden) 13.12.

10 mann og ei dame var på plass i vinden på Vind midt på 3. dag jul. Jan Olav og Per var på plass og dermed var sammenlikningsgrunnlaget sikret. Her skulle forspranget fra den 11 km lange fornedrelsen mer enn halveres, og jeg la meg i rygg på Jan Olav med tre mann (Rune Kvikstad, Per Briskelund og Tor Atle Fuglerud) foran. Jeg viste at jeg kom til å komme til kort oppover igjen, men greide å rulle lett i hælene på den lommekjente makkeren så lenge det hellet merkbart nedover. Da det flatet ut ble det en liten luke som jeg i frykt for hva som ventet ikke våget å tette. Da vi etter 3 km tok fatt på den sammenhengende stigningen tilbake, var det bare å glemme det samløpet.

Jeg tok differensen til Per på løypas laveste punkt som etter 2,8 km nedoverløping var ca. 40 sekunder. På de siste 2,2 km med motbakkeløping tapte jeg til sammenlikning akkurat det dobbelte. Det ble nesten minuttet opp til Jan Olav, så jeg har fortsatt mye å hente på styrke i motbakkene. Ganske rart egentlig nå som jeg har gått såpass mye på ski! Lårene blir bare tunge. Etter at det tross alt "bare" ble henholdsvis ett og to minutter fram til Jan Olav og Per, gjorde at jeg sa meg fornøyd med Gjøvik-turen. På den drøyt doble distansen to uker tidligere var det henholdsvis fire og sju minutters fram til de to stabile målestokkene.  En annen parameter er pulsnivået, som i snitt var 9 slag høyere denne gang, og jeg greide å holde meg i sone 4 i store deler av løpet.

Da har 2011 bokstavelig talt løpt fra meg, og status kan gjøres opp. Det får jeg prøve å komme tilbake til, for nå må batterienes lades med julemat og nok søvn. Godskiene må fram fra den mørke kroken i kjelleren og få seg en overhaling så de ikke tør annet enn å fyke av gårde på fredag. På årets nest siste dag skal nemlig en ny sesong stakes igang med Romjulsrennet på Sjusjøen, og så blir det harde stavtak til over påske.


Resultater på Jan Olavs blogg: Nordsinni multisport og gym

fredag 23. desember 2011

Mat er oppskrytt!

Kanskje ikke perfekt timing for et innlegg om kosthold nå rett før alle skal kose seg med god samvitighet med jula som unnskyldning, men smørkrise, lavkarbo-fokus, mat- og diettprat og avansert matdandering provoserer meg så mye jeg må få det ut.Det går ikke an å se et underholdningsprogram på TV morgen middag eller kveld eller slå opp i et blad eller en avis uten at kosthold er tema. 

Det passet derfor veldig bra at siste nummer av Kondis hadde det som tema, for der fikk jeg endelig litt medhold: Mat er oppskrytt! I tillegg til en analyse av hva lav- og høykarbo-religionen går ut på, har Runar Gilberg en kronikk som tar galskapen på kornet under tittelen: "Hva slags kosthold har du?" Marius Bakken har også klare synspunkter om teamet som du her kan les en smakebit av på kondis.no.
   
Jeg er vel heller konservativ i matveien, og bryr meg svært lite om hva jeg putter på tanken. Den største revolusjonen i mitt 30 år lange voksne liv når det gjelder kosthold har vært endringen for x antall år siden da jeg reduserte fra fire til tre brødskiver til lunsj - pga. at jeg fikk mindre matboks. En skive med brunost måtte ofres, men som på 80-tallet ligger først en med hvitost så en skive med kjøttpålegg og til den slutt den aller beste - den med Gudbrandsdalosten - G35 - klar til å nytes kl 1130.

Nå må jeg jo  følge med i tide, og for å svare direkte på Runars spørsmål, har jeg lanseret et nytt og helt problemfritt kosthold: "AGIG-kostholdet" -Alt-går-i-grisen-kostholdet! Navnet skjemmer ingen heter det, og det er svært dekkende for det som funker aller best for meg. Jeg har riktig nok ikke like mye forskning som navnebror, Marius, å slå i bordet med, men basert på diverse eksperimeneter på egen skrott er det min klare konklusjon at det har relativt liten betydning hva en putter i seg og når. Jeg kan nok se langt etter sponsorstøtte fra produsenter og forhandlere av unnværlige sportsernæring etter dette, men det går faktisk like greit å yte uten å spise i det hele tatt også!!

Fakta fra et eget fem måneders mandagfaste-prosjekt er nemlig at det også går helt greit mht. trening uten å spise noe som helst et helt døgn pr. uke. Inspirert av en artikkel i "Vasaløparen" nr. 4/2010 (se faksimiler under), satte jeg i november i fjor i gang med å faste et døgn hver uke helt fram mot Vasaloppet i mars. For å teste det også under litt andre klimatiske forhold, gjentok jeg opplegget i en to måneders periode fra påske til sommerferien. Siden jeg har fri fra kroppsøvinglærer-jobben på mandager, var det naturlig å legge fasten til ukas første dag. Jeg spiste ikke noe fast føde på 22-24 timer mellom middag på søndag og middag på mandag. Jeg drakk vann og kaffe, men ikke noe drikke med næring. Regimet ble fulgt til punkt og prikke i 20 av de til sammen forhåndsbestemte 22 ukene. De to gangene jeg "sprakk" var ved en anledning da jeg var bedt på bursdag en søndagskveld, og en mandag jeg måtte på jobb pga. en planleggingsdag hvor det unntaksvis - og uheldigvis var bevertning. Begge untakene fra regimet ble gjort for ikke å "røpe" opplegget for andre enn de hjemme.
         
Det mest interssante for meg selv ved ekperimentet var hvordan treningen ville gå uten noe påfyll på tanken. Siden mandag er fridagen min, hadde jeg alltid en formiddagsøkt også i fasteukene og ved enkelte anledninger også to økter det aktuelle døgnet. Som jeg allerde har avslørt gikk dette veldig greit. Jeg opplevde ikke å gå tom eller å måtte redusere planlagt trening pga. mangel på næring. Det eneste ubehaget opplevde jeg hver mandag morgen i form av romling i magen ved frokosttider, men dette gikk raskt over utover formiddagen. Teoriene til Jonas Colting som referert i Vasaløparen, stemte i det hele tatt ganske bra. Jeg som ellers har problemer med magen (pga. AGIG-kostholdet ?), følte at den var mye mer i balanse og at kroppen var renset i dagene etter fastedøgnet.

Hvorfor i alle dager pine seg med slikt når en ellers kan ete det en har lyst på og kommer over? For det første tror jeg at det kan være gunstig for å trimme fettforbrenninga som forberdelser til lange løp. For det andre hadde jeg et mål om å bli mer displinert i matfatet, og for det tredje håpet jeg på et par-tre kilo lavere matchvekt.

Det første tror jeg absolutt på fortsatt, det andre beviste jeg at jeg kan greie når jeg hadde bestemt meg for det og det siste viste deg ikke å ha noen betydning. Selv om jeg prøvde å spise helt vanlig utover i uka, tok jeg nok igjen det tapte og beholdt samme vekta etter begge forsøksperiodene.

Her er alle Jonas Coltings begrunnelser for å faste og dens positive fysiske effekter:
  • Jevnt energinivå hele døgnet
  • Økt fettforbrenning pga. fravær av insulin
  • Vektreduksjon
  • Økt utskilling av veksthormonet HGH
  • Bryte fikseringen på mat og spesiell ernæring
  • Kjenne på sult og appetitt i stedet for rutinemessig spising uavhengig av metthet
  • Fordøyelsen får hvile og blodtilstrømmingen kan dirigeres til andre deler av kroppen
  • Produktiviteten forøvrig øker når alt ikke handler om mat og spising
GOD JUL ønskes alle Bakkerolfens lesere med en kjent strofe:
Nå er det jul igjen
og nå er det jul igjen.
Og jula varer helt til påske.
Nei, det er ikke sant,
for det er ikke sant,
for derimellom kommer faste.
           

mandag 12. desember 2011

Fysisk adventskalender







Løvbergsmorunden ble kjørt opp etter snøfallet fredag, og jeg var av de aller første i de jomfruelige og overraskende gode sporene bak Magne Kolstads scooter. Bildet er tatt søndag formiddag da det var rene køkjøringa i den fire km lange runden.








Vi er allerde midt i adventstida, og jeg har en følelse av at jeg er litt sent ute - ikke med juleforberedelsene - men med forberedelsene til skisesongen. Jeg fikk mine første skiturer på hjemmebane nå i helga, og synes at jeg har ventet uvanlig lenge på vinteren. Da er det kjekt å ha "system i skisakene" og sjekke STÅ-PÅ, min kjære digitale treningsdagbok. Den gir meg svarene om snøen som falt i fjor - og i forfjor - og året før der ......

Dagboka avslørte med et par tastetrykk at det slett ikke er unormalt med min første skitur i Elverum 9. desember. Faktum er at jeg ligger foran skjema i forhold til de to foregående årene hva hjemmelige skiturer angår. I gjor ble den første turen på Løvbergsmorunden loggført den 17. og i 2009 så sent som 19. desember. Årene før der kunne jeg imidlertid spenne på meg skiene utenfor stuedøra en av de aller siste dagene på november.

Så langt har det blitt 18 mil på ski - heller ikke det "mot normalt" i følge min tiltrodde STÅ-PÅ. Desember pleier uansett vær og føre bli rene adventskalenderen hva treningsformer angår. Også i år har jeg rukket å pakke ut noen små overraskelser. Med unntak av den månedelige Snøkuten, er det til en forandring ingen konkurranser å ta hensyn til i treninga. Da passer det å variere litt mer enn vanlig og prøve ut nye ting. Så langt har adventskalenderen inneholdt ikke mindre enn åtte forskjellige aktiviteter og tilsvarende stort spekter av treningsformer. I tillegg til veksling mellom løp, skøyting og klassisk langrenn, har det også blitt en del styrke og spenst de siste ukene etter at løpssesongen offisielt ble avsluttet medio november.

Spenst ved hjelp av hoppetau har jeg god tro på for å styrke mine mye omtalte legger og var noe jeg benyttet mer eller mindre systematisk for en del år tilbake. Nå har det blitt lagt inn både som en del av den ukentlige styrkesirkelen, og etter hvert også som egne små økter. De første gangene var det et ork å hoppe ett minutt sammenhengende (ca. 100 hopp), men med gradvis progresjon går det nå helt greit i 10 minutter. Effektiv trening på like linje med løping hva puls angår er det også, og hvis jeg får styrket leggene samtidig så slår jeg jo to fluer i en smekk.
 
Jeg har også så vidt kommet i gang med noen øvelser med maksimal styrke. Det har jeg aldri hatt noe regime på, men nå har jeg i alle fall begynt forsiktig med 5 x 5 reps. benpress (120 kg), "nordic hamstring" (eksentrisk m/ kroppen som belastning) og triceps nedtrekk (100 kg). Det blir spennende å se hvilke belastninger jeg greier i løpet av vinteren. Målet er i alle fall ta en tur nedom styrkerommet på jobben 2-3 ganger pr. uke utover, så får vi se om det gjør noe utslag opp Midtfjellet eller i stakinga innover mot Sjusjøen den 17. mars. 

Benpress

Nordic hamstring

søndag 4. desember 2011

Vinterens første langtur

10 - 15 cm nysnø, nykjørte spor,  Blå Swix, 4 - 5 kuldegrader, lite vind, 0 glipptak, 0 fiskebein, 45 km, 3,5 timers nytelse midt på en søndag - endelig en ordentlig skitur:
            
Turlogg: Sjusjøen - Pellestova 4. desember
                  
Jeg møtte Arnt Nyborg mellom Reina og Pellestova og han var som vanlig rask med kamera.

De øvrige bildene tok jeg selv på returen fra Pellestova tilbake til Sjusjøen!
PELLESTOVA
REINA

REINSVATNET

ELGÅSEN
BIRKEBEINERLØYPA
HJEMME IGJEN PÅ SJUSJØEN FJELLSTUER