mandag 12. desember 2011

Fysisk adventskalender







Løvbergsmorunden ble kjørt opp etter snøfallet fredag, og jeg var av de aller første i de jomfruelige og overraskende gode sporene bak Magne Kolstads scooter. Bildet er tatt søndag formiddag da det var rene køkjøringa i den fire km lange runden.








Vi er allerde midt i adventstida, og jeg har en følelse av at jeg er litt sent ute - ikke med juleforberedelsene - men med forberedelsene til skisesongen. Jeg fikk mine første skiturer på hjemmebane nå i helga, og synes at jeg har ventet uvanlig lenge på vinteren. Da er det kjekt å ha "system i skisakene" og sjekke STÅ-PÅ, min kjære digitale treningsdagbok. Den gir meg svarene om snøen som falt i fjor - og i forfjor - og året før der ......

Dagboka avslørte med et par tastetrykk at det slett ikke er unormalt med min første skitur i Elverum 9. desember. Faktum er at jeg ligger foran skjema i forhold til de to foregående årene hva hjemmelige skiturer angår. I gjor ble den første turen på Løvbergsmorunden loggført den 17. og i 2009 så sent som 19. desember. Årene før der kunne jeg imidlertid spenne på meg skiene utenfor stuedøra en av de aller siste dagene på november.

Så langt har det blitt 18 mil på ski - heller ikke det "mot normalt" i følge min tiltrodde STÅ-PÅ. Desember pleier uansett vær og føre bli rene adventskalenderen hva treningsformer angår. Også i år har jeg rukket å pakke ut noen små overraskelser. Med unntak av den månedelige Snøkuten, er det til en forandring ingen konkurranser å ta hensyn til i treninga. Da passer det å variere litt mer enn vanlig og prøve ut nye ting. Så langt har adventskalenderen inneholdt ikke mindre enn åtte forskjellige aktiviteter og tilsvarende stort spekter av treningsformer. I tillegg til veksling mellom løp, skøyting og klassisk langrenn, har det også blitt en del styrke og spenst de siste ukene etter at løpssesongen offisielt ble avsluttet medio november.

Spenst ved hjelp av hoppetau har jeg god tro på for å styrke mine mye omtalte legger og var noe jeg benyttet mer eller mindre systematisk for en del år tilbake. Nå har det blitt lagt inn både som en del av den ukentlige styrkesirkelen, og etter hvert også som egne små økter. De første gangene var det et ork å hoppe ett minutt sammenhengende (ca. 100 hopp), men med gradvis progresjon går det nå helt greit i 10 minutter. Effektiv trening på like linje med løping hva puls angår er det også, og hvis jeg får styrket leggene samtidig så slår jeg jo to fluer i en smekk.
 
Jeg har også så vidt kommet i gang med noen øvelser med maksimal styrke. Det har jeg aldri hatt noe regime på, men nå har jeg i alle fall begynt forsiktig med 5 x 5 reps. benpress (120 kg), "nordic hamstring" (eksentrisk m/ kroppen som belastning) og triceps nedtrekk (100 kg). Det blir spennende å se hvilke belastninger jeg greier i løpet av vinteren. Målet er i alle fall ta en tur nedom styrkerommet på jobben 2-3 ganger pr. uke utover, så får vi se om det gjør noe utslag opp Midtfjellet eller i stakinga innover mot Sjusjøen den 17. mars. 

Benpress

Nordic hamstring

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar