fredag 21. mars 2025

Å stake eller ikke stake Birken, det er spørsmålet

Med Svärdstep øverst i Kvarstadlia.
(Foto: Stein Srne Negård)
Kanskje ikke et like eksistensielt spørsmål som for Shakespeares Hamlet, men likevel viktig nok for en som leker skiløper og måler hva kroppen har å bjuda på fra år til år nettopp i Birken. I år valgte jeg den litt bråkjekke tilnærmingen å stake uten særlige forberedelser. De to tidligere forsøkene var henholdsvis helt frivillig og godt forberedt i 2017 - og helt ufrivillig med festevoks i 2022. Med fasiten i hånda så kan jeg si at jeg valgte feil denne gangen. Verken huet eller kroppen var klar for oppgaven.

Jeg har i vinter stilt med blanke ski på Trysil-Knut-rennet og på 1. etappen i Stafettvasan, men både i treninga og de tre andre turrennene har jeg gått med feste. Tanken denne vinteren har vært å velge staking på "svisjføre" og problemføre, men å gå med feste når smøreforholdene er kurante. Sånn sett var det koblingssvikt å bestemme seg for å stake en uke før Birken. Etter testing på fjellet den siste uka følte jeg likevel at det var så god glid i snøen at det ville lønne seg. Jeg hadde jo gjort det et par ganger før... Jeg burde imidlertid ha sjekket konkurranselista og minnet meg selv på at da jeg staka på 3:24 for åtte pr siden gikk jeg all-in for staking og hadde gjennomført ikke mindre enn åtte renn på blanke ski på forhånd!

For tre år siden kom jeg meg over på 3:50 med festesmøring som aldri ga noe feste. Da var jeg nok likevel sterkere siden jeg hadde mange flere skøyte-turer og -renn i banken der jeg hadde fokus på dobbedans som er svært relevant staketrening. 

En annen grunn til at jeg valgte å stake var at jeg hadde skaffet med et par gamle stakeski som fungerte bra på porselenføre i Vasan. Det jeg ikke tenkte på før det var for sent var at de pga. lengden var umulig å gå fiskebein med - uten at jeg tapte så mye på det da.... 

Vel, vel, uten å trøtte noen med detaljer så kan jeg kort fortalt si at jeg hadde ganske like passeringstider og kom meg over på samme minuttet som i fjor da jeg gikk med feste. Da var ikke føret så bra, så det var helt klart et hakk ned i år. Med opprykk til M65 hadde jeg håpet på plasseringspers, dvs. topp-30. Da måtte jeg ha matchet min gode klasse- og Sjusjø-kollega Vidar som var 10 minutter foran meg. 

Det rare med Birken er at man er blid uansett etter målgnag. 
(Foto: Amund Sigstad)

Jeg trenger ikke å sammenlikne med noen på Strava for å vite hvor jeg tapte tid i forhold til andre både med og uten feste. Kort fortalt så tapte jeg fem av de ti minuttene jeg havnet bak målet opp til Raudfjellet og resten fra Kvarstad til Midtfjellet. I lettpartiene tok jeg inn litt, spesielt fra Midtfjellet til Sjusjøen følte jeg meg på hjemmebane, i dobbelt forstand. Der tok jeg igjen mange som nok hadde passert meg opp til Skramstad hvor jeg seig sakte men sikkert bakover i pulje fire. 

Jeg er over gjennomsnittlig glad i tall som i denne sammenhengen sier mer enn ord. Her er alle mine passeringstider i Birken 2010-25 i tall. Blå tall er staking, grønne er pers og røde er bunnoteringer:

Researchen var som sagt for dårlig før årets renn, så for å prøve å være etterpåklok stilte jeg ChatGPT spørsmålet som jeg ikke greier å ta endelig stilling til selv: 

Hva er fordelene og ulempene ved å stake på blanke ski i stedet for å bruke festesmøring? Her er svaret jeg fikk:

Fordeler ved å stake på blanke ski:

  1. Raskere glid: Blanke ski gir bedre glid, noe som kan føre til høyere hastighet på flate og nedoverbakker.
  2. Mindre vedlikehold: Uten festesmøring er det mindre tid og arbeid som kreves for å forberede skiene før renn.
  3. Bedre på isete forhold: Blanke ski kan håndtere isete spor bedre enn ski med festesmøring, som kan miste feste.
  4. Fleksibilitet: Du kan justere teknikken din mer fritt, spesielt i varierende terreng og snøforhold.

Ulemper ved å stake på blanke ski:

  1. Mindre feste: I bratte motbakker eller myk snø kan det være vanskeligere å få tilstrekkelig feste, noe som kan redusere fremdriften.
  2. Krever bedre teknikk: Å stake krever mer teknisk ferdighet og styrke, og kan være mer anstrengende for både overkroppen og beina.
  3. Ikke alltid optimalt: I bestemte snøforhold, som våt snø eller løs snø, kan festesmøring være mer effektiv for å opprettholde farten.
  4. Kraftigere utstyr: Du trenger kanskje spesialiserte stakestaver og ski, som kan være dyrere.

Valget mellom å stake og å bruke festesmøring avhenger ofte av personlige preferanser, løypeforhold og hvilken type konkurranse eller turrenn man deltar i.

Konklusjonen er grei nok, men dette er nok et bevis på at den kunstige intelligensen har sine begrensninger, så svarene trenger noen kommentarer: 

Fordel nr. 4 er jeg slett ikke enig i. Hovedgrunnen til at jeg ikke har gått all-in igjen for staking er mangel på variasjon. Ingen skal komme å fortelle med at staking gir mer fleksibilitet enn vanlig klassisk. Staking er som å stå å se på maling tørker ift. de mer varierte teknikkene som kan tas i bruk i gammeldags klassisk. Man blir som kjent god til det man øver på, og man liker som regel det man blir god til, men paradokset mitt er at jeg fortsatt er i tvil om jeg gidder å bli god til noe som jeg ikke er så glad i. 

Punkt 1 under ulemper avslører at GPT-roboten aldri har vært skiløper, så det trenger vel ingen ytterligere kommentar? 

Ulempe nr. 2 ang. teknikk er også høyst tvilsom. At man trenger spesifikk styrke er hevet over enhver tvil, men at det er mer krevende teknisk er i mine øyne helt feil. Det er snarere en viktig grunn til at mange selv i langt fremskreden alder har blitt skikkelige stakemaskiner fordi det er lettere å tilegne seg enn god klassisk teknikk. 

Når det gjelder punkt 4 så er det vel ikke kraftigere utsyr, men snarere annet utstyr som må anskaffes. Selv om man sparer innkjøp av festesmøring så er jo det en dråpe i sluket i forhold til andre utgifter som hører denne sporten til. Skal man være med på leken så må man ha råd til steken! Det betyr ski med forskjellige spenn og slip til de forskjellige føreforholdene. Uten å påberope meg spisskompetanse på området så sies det at flourforbudet har ført til større forskjeller på glid siden de andre faktorene har fått større betydning. Det siste merket til og med jeg under Birken i år da jeg til tross for manglende styrke merket at DP-skia var lette å stake på i (slake) motbakker ift. til skøyteskiene som jeg tidligere har greid meg med. 

Etter å ha veid fordeler og ulemper opp mot hverandre, etter i stedet for før sesongen, så skal jeg i alle fall gjøre det motsatt neste år. Nemlig å være føre var enn etter snar. I år ble ikke skisesongen det jeg hadde håpet på, mye pga. at motoren ikke er god nok. Da blir det fristende å stake fordi man kommer seg like fort/sakte fram med bare å stake som krever mindre motor på mitt nivå. 

Dilemmaet som jeg avventer til neste skisesong å ta stilling til er: Skal jeg følge hjerte å fortsette med det jeg liker - eller skal jeg følge det ambisiøse hue mitt som sier klart og tydelig i fra om at jeg må stake hvis jeg ønsker å hevde meg i skirenn??????

onsdag 12. mars 2025

Nok en Vasa-variant på CV-en

Teamet ladet opp i Fageråsen (Foto: Ivar Halset)

Før årets Vasaloppsvecka hadde jeg 11 linjer i historikken på «Mina sidor» på vasaloppet.se siden debuten i 1999, nemlig Vasaloppet (x 6), Skejtvasan 45, Nattvasan (fristil), Öppet Spår (fristil), Ultravasan løp (x 2). I tillegg må jeg for allsidighetens skyld legge til Hemmavasan Cykel (x 2) som hjelperytter for Jern-Jarle – selv om det er «off the record». I år ble Vasa-CV-en komplettert med Stafettvasan med fire langt mer rutinerte Stafett- og Vasaloppsåkare.

Team Elverum Grandoldboys høres ikke ut som noe småguttelag med sine 62 år i snitt, men selv om jeg ikke selv er bestefar måtte jeg presisere at prefikset måtte med i navnet. Det er nemlig 35 år siden jeg spilte min første oldboyskamp for Hernes IL, så jeg følte jeg var moden for "opprykk" til en ny alderskategori. Senere fikk jeg et hint om at det er et kvalitetstegn å være oldboys lenge, og det må jeg jo være enig i. Jo mer jeg tenker over det, jo riktigere blir det. Det er i dypeste mening hele poenget med «karrieren» og grunnen til at jeg aldri kommer til «å legge opp» som fruen av og til erter meg med. Svaret er også det samme hver gang: Jeg har ikke nådd toppen ennå...

Uansett, navnet skjemmer ingen, så jeg var beæret av å bli spurt om å bli med på laget som med forskjellige navn og besetninger har fire stafetter «i fäders spår» bak seg. Trond, Inge og Ivar fra Heimevernsstaben har vært stammen i laget alle gangene, og i år var Olaf og jeg hentet inn. De fire andre doblet som de alltid pleier med hele Vasan på søndag, mens jeg var med på moroa fra torsdag til lørdag.

Med min Ole Brumm-tilnærming til staking, la jeg tidlig i forberedelsene inn en søknad om den første etappen fra Sälen til Mångsbodarna siden jeg ikke hadde planer om noen stakekarriere denne vinteren heller. (Blogginnlegget «Stak – stak ikke?» kommer nok også snart....)

Etter langvarig mildvær og varsla kuldegrader natt til fredag ble det imidlertid skikkelig «svisj-føre» og dermed stakeføre også for meg. Jeg valgte uforberedt å stake Trysil-Knut rennet en måned tidligere siden det ble problemføre rundt null, og det er så langt mitt beste av fire turrenn i vinter. Jeg stilte forøvrig med blanke klisterski i det forrige ordinære Vasaloppet i min «grønne stake-barndom» tilbake i 2016, så da burde jeg vel greie å hakke meg gjennom den første fjerdedelen også?

Logistikken med transport, bagasje, timing og kommunikasjon er et eget kapittel i Stafettvasan, så jeg var som fersking glad for å få den første og enkleste delen - selv om det var den lengste med sine 24 km (+ 1 km pga. omlegging av traséen rundt myrer og vann).

Det er klart at det å være en del av et lag forplikter mer enn individuell start. Da «kæpten» Trond ut fra historikken hadde satt topp 30 som mål, måtte det skjerpes i alle ledd – og sånt liker jeg. Vi hadde meldt oss på i den første pulja med presumtivt best forhold kl 0700, og det var deilig å ha både god tid og plass i Berga By mens de andre fartet videre med buss eller bil. Det er null stress før start når knapt 1000 skal av gårde i stedet for 15 000. Skiene var lagt ut (mer enn) langt nok framme en time på forhånd, og jeg hadde plenty av tid til alle prosedyrer. Ingen kø verken for å få gjort unna dobesøk(ene) eller oppvarmingen som kunne gjøres med staver på trygg barmark mellom startsletta og elva. 

Jeg tok med meg Anders Aukland sin oppskrift på hvordan langløp skal angripes og pigget det jeg var kar om bort til det beryktede bakken som deretter ble angrepet som om målet var på toppen etter 3 km. Jeg var tydeligvis ikke den eneste som hadde den strategien og ble parkert av flere titalls langt raskere piggere på den første kilometeren.

Oppover bakken holdt jeg tritt med strømmen som ikke var ubehagelig stri, og jeg «var i mål» 528 moh. etter 19 minutter. Det var bare minuttet bak tida min tid fra 2023 da jeg skøytet Öppet Spår. Derfra gikk det unna og jeg plukket ca. 25 løpere fram til Smågan hvor jeg urutinert fikk et krus over låret i stedet for i kjeften pga. farten gjennom kontrollen.

På den andre halvdelen av etappen fra Smågan til vekslingen med Trond i Mångsbodarna greide jeg ikke helt å holde frekvensen og mistet noen få plasser i det superlette partiet. Det er tydeligvis mange lag som setter sin sterkeste løper på denne etappen, så jeg vekslet som nummer 93 og ble skjøvet ned til 123. plass etter at neste pulje hadde passert to timer senere. Likevel var jeg godt fornøyd med 1:21:41 på akkurat 25 km. Tar jeg bort kvarteret i bakken ble det 2:52-pace i snitt på de øvrige 23 kilometerne og halvannet minutt raskere enn i fristil for to år siden da det også var godt føre fra start.

Moro med fart, men det må jo sies at det var porselen over myrene og om å gjøre å holde balansen og ikke sette stavene i de de utallig dreneringsrennene som arrangørene hadde saget for å få vekk overvannet under mildværet før i «veckan».

Etter å ha gitt klappet til Trond, fikk jeg levert bagasjeposen i hånda før jeg hadde rukket å tenke M-Å-N-G-S-B-O-D-E-R-N-A. Deretter kunne jeg kose meg med eb dobbel dose blåbærsoppa og tøyskifte i solveggen før bussen til Mora ble funnet. 

Jeg var førstemann i aksjon - og førstemann til Mora.

Ankermannnen på vinnerlaget blir intervjuet.

Simen Østensen var ankermann på AF Gruppen som tok 2. plassen. 

Da var det bare å  følge med på appen og konstatere at vi som bestilt avanserte på hver eneste tidskontroll. Borstett fra litt kluss i andre veksling gikk "bessfar-toget" på skinner, og da Inge passerte Eldris på sjarmøretappen skjønte jeg at dette gikk veien. Etter 4:30:34 var vi 19. laget i mål av 1488 som fullførte og det 5. beste norske. Mine gode og langt yngre treningskompiser i Elverum Allstars lå hele veien ti minutter før oss og endte på 17. plass. 

Ankermann Kjetil på Elverum Allstars.

Inge brakte oss opp blant topp 20 på sin siste etappe.

Stafettvasan 2025 ble en flott opplevelse hvor forberedelsene, samholdet, feiringen er halve moroa - men det å lykkes som lag selvsagt er toppen av kransekaka. Da er det bare å holde koken å prøve å kvalfisere seg til det gode selskapet ved neste korsvei. 

I tillegg til mer målretta staking, kan jeg nok med fordel legge litt mer i skipreppen. Nå som sesongen, med untak av Birken-eksamen, er over og det er tid for egenvurdering, så kan jeg med hånda på hjerte si at på det området har det vært skikkelig lavmål - eller lavbudsjett om man vil. Jeg overdriver ikke et eneste øre når jeg sier at jeg har brukt akkurat 0,00 NOK på skismøring og preparering gjennom hele skisesongen 2024/25. Når alle forstå-seg-på-ere sier at forskjellen på gli har blitt mye større etter flourforbudet, så kan man vel trygt si at jeg har litt å gå/skli på. Jeg tror jaggu jeg skal ofre noen kroner alllerde til helga......


Olaf og Inge hadde de to siste etappene og kunne sole seg i glansen i Mora. 

Reportasje min på kondis.no:
Panserspor og raske norske lag i Stafettvasan

Mellantider

MellantidKlockanTidSträcktidmin/ kmkm/hPlac.Plac. Strä.
Högsta punkten (Rolf)07:19:0200:19:0119:0206:219.46151151
Smågan (Rolf)07:41:5900:41:5822:5702:5720.40124119
Mångsbodarna (Rolf)08:21:4201:21:4139:4302:5520.62125135
Risberg (Trond)08:51:2401:51:2329:4202:4821.516430
Evertsberg (Trond)09:29:5302:29:5238:2903:0219.844433
Oxberg (Ivar)10:11:0103:11:0041:0802:4921.403352
Hökberg (Olaf)10:38:0903:38:0827:0802:5720.352735
Eldris (Inge)11:06:5604:06:5528:4702:5121.162118
Mål (Inge)11:30:3504:30:3423:3902:4122.461915