lørdag 2. januar 2010

Tall og tanker om 2009

Så er 2009 gått inn i historien, og for min del er det ensbetydende med å ta ut årsstaistikken på STÅ-PÅ. Siden 1994 har jeg benyttet denne treningsdagboka som ved et tastetrykk forteller meg om jeg har gjort jobben min - den siste uka, måneden eller året. Jeg må selvsagt gå nærmere inn i tallmaterialet for å se på kvaliteten på det som er gjort, men kvaniteten kan her presenteres i form av noen nøkkeltall:

Jeg registrerte 484 timer med trening det siste året, og det brakte meg 5833 km rundt omkring i verden. Med unntak av i 2007 er det høyeste antall timer jeg har brukt på min kjære hobby, mens jeg aldri har tilbakelagt så mange km i et kalenderår. Det skyldes dog først og fremst at jeg har syklet noe mer enn vanlig.

Bildet: Den utvilsomt mest minneverdige - og omtalte  treningsturen i 2009: Prøveløping av Ultra-Birken i juli sammen med Tor Arne, Sharon og Jon Harald.

Konkurransefrekvensen har vært rimelig høy også dette året. Hele 62 konkurranser har det blitt, fordelt på 36 løp, 24 skirenn, og 2 sykkelritt. Kanskje det ikke er så rart at det er relativt få som jeg jeg har følt at jeg  har fått vist mitt beste? Filosofien er dog at konkurranser er god og nødvendig kvalitetstrening for meg som ellers er veldig flink til å "kose-trene".

Høydepunktet i forrige skisesong, i tillegg til et habil Birkebeinerrenn på 3.23, var NM-sølvet på 10 km i veteran-mesterskapet nesten på hjemmebane i Sørskogbygda. Løpskonkonkurransene telte godt over halvparten av konkurransene, og klasseseiren i Femundløpet såvel som 18. plassen i Birkebeinerløpet på 1.26 vil bli stående som de mest positive minnene fra 2009. Helt objektivt vurdert var vel likevel 70,3 km under NM 6-timers på Trandum den beste prestasjonen. Synd det ikke holdt til medalje i tillegg, må jeg innrømme. Maratonsesongen 2009 er jeg slett ikke fornøyd med. Passeringstida mi på 6-timers på 3.17 var det eneste som liknet noe. De to andre forsøkene ble ikke det jeg hadde håpet på, selv om grunnlaget var på plass.

En annen av årets udiskutable nedturer var mitt mislykkede forsøk på bli Superbirkebeiner. Birkebeinerittet ble en multi-fiasko: Gjørmebading, et ublidt møte med asfalten og for sen til merke ble toppet av disking etter målgang pga. for lett sekk! Som om det ikke var nok, ble det et døgn på potta i etterkant. Sykkelen kommer ikke til å bli brukt til annet enn trening i 2010, nei.

Bildet: Ingen av fjorårets to sykkelritt ble noen suksess. Her fra seedingsrittet Mistberget Rundt på Eidsvoll, hvor fotograf Bjørn fortjente overtidsgodtgjøring for å få tatt bilde av meg ved målgang!!

Den største nedturen var likevel armbruddet i slutten av november som ødela oppkjøringa til kommende skisesong. Det betyr at det blir en langt senere sesongdebut i turrenn enn planlagt. Pr. idag (5 uker etter bruddet) er jeg fortsatt ikke i stand til å ta en eneste repetisjon på det laveste trinnet på Brå-sterken i kjelleren. 40 timer trening og kun en fridag i desember forteller imidlertid at det ikke har skortet på alternativ trening i rekovalesens-perioden. "Bakken will be back!"

Hva så med 2010?
Skisesongen tør jeg ikke sette meg konkrete mål for pr. i dag, annet enn at jeg kommer til å stille på de to turrennene på senvinteren som jeg forlengst er påmeldt på, nemlig Birkebeinerrennet og Troll Ski Marathon. Opprinnelig var Veteran-VM i Falun den siste uka i februar det store målet, men jeg avventer til siste påmeldingsfrist å vurdere om det er noen vits å stille opp i det selskapet.

På løpsfronten er målene imidlertid klare: Stockholm Marathon i begynnelsen av juni og Ultra-Birken i september - selvsagt i tillegg til et titalls mindre løp.  Med opprykk til 50 + skorter det ikke på motivasjonen. Tirsdag 5. januar er det klart for Snøkuten i Veldre, og konkurranse-abstinensen er merkbar. Vi ses på løp og renn også i 2010!

3 kommentarer:

  1. Blir mye skigåing uten staver da, øker kapasiteten i underekstremiteten pluss at du får terpet inn frasparket. Blir farlig da du får brukt stavene igjen.

    SvarSlett
  2. Deler din skepsis til terrengsykling!

    SvarSlett
  3. Stemmer det, Marius. "Aldri så galt, så er det godt for noe! har jeg også tenkt. Har vel litt å hente på skiteknikk, og jeg merker at jeg er sterkere i beina på lenge.

    SvarSlett