Jan Erik var godt kjent her ved Nysætra etter nærmere 40 birkebeinermerker til sammen, men denne gangen gjaldt det holde ut tre ganger så lenge - to dager på rad - i forhold til alle hans tidligere turer over fjellet.
Identisk bilde tatt over Djupa ganske nøyaktig ett år siden bildet i headingen på bloggen min.
I den bredt omtalte prøveløpingen av Ultrabirken i fjor, løp vi ikke konkurransetraséen hele veien. Jeg var derfor opptatt å følge de 53 første kilometerne helt nøyaktig denne gangen. De siste 20 kjenner jeg mer enn godt nok fra før, siden jeg er av de rundt 40 som har deltatt i det ordinære Birkebeinerløpet samtlige 12 ganger siden oppstarten i 1998. Traséen var bedre merket enn i i fjor, men langt fra optimalt. Kart og lokalkunnskap er fortsatt nødvendig for å finne fram på sine plasser. Den permanente merking av Birkebeinerstien er fortsatt mangelfull, og selv på min tredje tur tilbake til Rena ble vi lurt flere steder. Det er ingen merking fra Rena til Skramstadsætra, og partiet gjennom hyttefeltet ved Ljøsheim kan også være vanskelig nok fikk Jan Erik erfare.
Vær og underlag var vi forberedt på ville være vekslende. Sammenliknet med jomfruturen i fjor, var det mye bløtere i terrenget og turen ble avsluttet med tre timer i et kraftig regnvær torsdag ettermiddag. Temperaturen var likevel behagelig og gjorde ikke noe fra eller til der vi løp og vitset om at vi ikke måtte tråkke slik at vi sprutet på hverandre! Som i fjor vil jeg påstå at noe av sjarmen med turen er forseringene av små og større bekker og elver. Djupa var umulig å komme over uten å vade, og Åsta var også litt striere enn på samme tid i fjor.
Ultrabirkens obligatoriske skovask i Åsta ved Åkersætra.
Motivasjon 995 moh. på toppen av Snørvillen.
Planen for neste dag ble lagt allerede samme kveld. Jan Erik var stikk i strid med mine odds, klar for retur til fots dag etter, men hadde vel ikke tro på så mye løping. Vi la derfor opp til en ”jaktstart” hvor A-Bakken startet kl sju og B-Bakken drøyde en time. Da kunne jeg løpe i eget tempo til jeg nådde han igjen ca. halvveis. Planen fungerte med unntak av at majoren brukte en del tid etter å ha mistet merkinga ved Ljøsheim, slik at jeg var à jour rett etter vadinga ved Åkersætra. For øvrig var det merkbart bløtere på sine plasser etter en regnskur rett før Jan Erik startet på torsdagsmorgenen. Etter et solgløtt på Stalsberghøgda ble det også en bløt avslutning med regn i strie strømmer og dertil ”bløte vitser” (Kan ikke refereres her!)
En del av hensikten for meg ved å ta ruta begge veger var å få et enda bedre innrykk av terrenget. Det må jeg si var verdt bryet! Partier som på mine to turer vestover var oppfattet som flate, var slett ikke det. Det er først når det røyner på at en merker de små variasjonene hvor det heller slakt utover eller heller litt i mot. På veg sørover på Rondanestien var vi virkelig ”på glid” i de søkkbløte myrene, og etter ”fjellklatringen” opp fra Djupa brøt vi oss i gang igjen og løp de siste 15 km. Det hadde jeg ikke trodd da jeg nådde igjen en frustrert major rett før Nysætra! Etter henholdsvis ni og ti timers ferd var vi tilbake til utgangspunktet, 33 timer etter oppstart og med 110 km i beina. Herlig!
To relativt bløte -men desto mer fornøyde Ultra-birkebeinere som fant igjen Saaben ved Rena skole etter en 33 timers utflukt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar