tirsdag 8. september 2015

Trivelig gjensyn med Grensetrimmen

Helgas fysiske utskeielse med startnummer på brystet foregikk ved Støa i Trysil, både på norsk og svensk side av riksgrensen. Grensetrimmen er et lite, men likevel tradisjonsrikt arrangement i regi av et par-tre ildsjeler i Støa Grendelag. Jeg ble egentlig forundret da jeg i forkant fant ut i historikken min at jeg bare har deltatt der en eneste gang tidligere - i 2006. Trolig blander jeg løpsopplevelser med utallige fotballkamper mellom Grensekameratene og Hernes på samme sted i mitt "forrige idrettsliv", dvs. på 80-tallet. Årene går,  og jeg begynner kanskje å likne bestefaren min på hans gamle dager. Han mintes mellomkrigstida bedre enn gårsdagen....

Grensetrimmen går på løpervennlige stier og grusveger med litt innslag av asfalt på den svenske siden. Løypa har noen moderate stigninger i midtpartiet, men er relativt flat og lettløpt. Distansen er oppgitt til 10 km (men ble målt av oss GPS-avhengige til 9,3 km) og har vært den samme siden starten i 1983. For 9 år siden løp jeg på 38.30, forøvrig 14 dager før jeg løp Veldremila (10 000 m på bane ) på 38.26. Altså utjevner underlaget og kuperingen omtrent for de 700 m som "mangler" - i alle fall for mitt vedkommende. Målet denne gang var primært å finne ut hvordan jeg ligger an på mila etter en sommer med minimal distansetrening i kokurransefart på alt under maraton.
Støa Grendehus
Feltet var dessverre mer glissent enn de foregående årene, så det ante meg at det ikke ble så mye selskap å få underveis. Jeg antydet før start for klubbkollega Hanne at jeg håpet å følge henne, og det var også det nærmeste jeg var samløp denne gangen. Etter en god oppvarming på kulturhistorisk grunn ved Støa kanal, kom jeg godt i gang i det optimale løpsværet. 10 grader, fuktig luft men oppholdsvær er deilig! De kraftige regnbygene ga seg og gjorde bare enkelte stipartier litt sleipe. Særlig i de få nedoverbakkene var jeg langt fra trygg på festet i terrenget med mine mjuke og utslitte Hooka Clifton-"tøfler".
Hanne og jeg legger slagplanen rett før start.
Jeg fulgte Hanne som jeg håpet på de to første kilometerne og følte at jeg kunne cruise greit på den flate grusvegen slik at jeg seig sakte men sikkert litt i fra. Inn på stien på herlig mjuk skogsbunn var det en fryd å kjenne på at cruise-controllen var inntakt i "overfart", dvs. 4.30 min/km. Men selv i slake motbakker sliter jeg fortsatt og føler til tross for intensivert styrketrening for knær og lår, at jeg rett og slett mangler styrke. Trolig er det så enkelt - og vanskelig - som at styrketreningen med strikker og vekter ikke er spesifikk nok ift. løping. Den beste styrketreningen for løping er å løpe, aller helst i passende bratte motbakker slik at steget og frekvensen beholdes. Øvelsene mine blir "slow-motion" ift. til løping, men nå har det jo lenge vært sånn at jeg har vært nødt å trene mye styrke og stabilisering for i det hele tatt kunne løpe. Jeg har imidlertid konkludert med at jeg må få opp frekvensen på de dynamiske øvelsene samtidig som jeg jobber med stabilisering og statisk styrke.
Flagget til topps for Erion, Espen og Øyvin som toppet lista.
Hanna, Hanne og Kristina med fine neverbutter i premie.
Tilbake til Grenstrimmen som egentlig gikk over grensen til forventningene mine. Tida visste jeg før start ville bli godt over 40 minutter, men spørsmålet var bare hvor mye? 41.08 etter et tilnærmet sololøp gir jeg meg godkjent for. Det altoverskyggende målet er tross alt å bygge meg opp slik at jeg kan løpe så ofte jeg bare vil, og det er ikke mye som gjenstår på det drømmemålet nå. 5 km-testene de to siste mandagene i tillegg helgas 10 km har ikke blitt for mye, og tidene viser at jeg ligger ca. 5 % etter der jeg slapp våren 2013. 

I høst kan det bli en del konkurranser hvis pila fortsetter å peke oppover, men asfalten styrer jeg fornuftig nok helt unna denne sesongen. Kommende helg kommer i all fall løypeprofilen til å peke oppover når jeg skal prøve meg et Trysil 1132 med 831 høydemeter på 5,5 km.  Bakkerolfen gjør ting han absolutt ikke kan, men det jeg kan er å glede meg.....
Bjørn Støa fortalte livat historien bak de nye medaljene laget av noen svenske venner i "AB Bjørntjänst".Resultatliste Grensetrimmen 05.09. 2015:

Damer:
1. Hanne Knudsen          Orion             42.13
2. Hanna Hagevik Bakke    Trysilgutten      42.16
3. Kristina German        Lillehammer     1.04.16

Herrer:
 1. Espen G. Rusten       Opphus            34.31
 2. Øivin Bustad          Ren-Eng           35.24
 3. Erion Haxhi           Nordre Trysil     37.45
 4. Oscar Peterson        Trysilguidene     39.02
 5. Rolf Bakken           Orion             41.08
 6. Mikael Stenelund      Älvsjö            43.57
 7. Kalle Skans           Skuttunge         53.00
 8. Ole Magnus Ouren      Østby             53.45
 9. Ottar Bekkevold       Nordre Trysil     54.48
10. Knut Lysfoss          Team Tuu          59.56
11. Tom Noreng            Team Tuu        1.00.50
12. Mikael German         Lillehammer     1.04.50
13. Jan Haugnæss          Trysil tr.h.kl. 1.09.25
14. Arne Moren            Trysilgutten    1.11.40

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar