mandag 10. februar 2014

Pust og pes i Tour de Ski

Bakken (Jon Emil) foran Bakken (Rolf) til siste slutt i TdSE.
(Foto: Hanne Sigtad)
Tour de Ski i lokal utgave gikk av stabelen i helga, og jeg stilte selvsagt opp selv om jeg ikke hadde lagt den inn i sesongplanene - og jeg like selvsagt ikke burde stilt opp i den formen jeg var i. Fredag morgen våknet jeg av at noen hadde dytta middels grovt rubbepapir nedover halsen på meg. Det ble bedre utover arbeidsdagen, og da det var klart for både Tour- og OL-åpning, stod jeg klar på Varden som den evige optimist jeg er.

Tour de Ski Elverum nådde nye høyder med 20 deltakere i år, og jeg fant mange gode grunner for å delta:
  • Kjempemorsomme konkurranser
  • God kvalitetstrening
  • Kniving med jevnbyrdige
  • Sosialt opplegg (selv om jeg måtte droppe banketten)
Dette var min tredje Tour med ski på beina, og jeg har blitt "en god nummer to" begge ganger tidligere. I år var jeg inneforstått med at det ville bli en plassering lenger ned på lista uten at det senket motivasjonen. Det var flere og yngre sprekinger med i år, og med både Otto, Ingvald og fetter Jan Erik på plass ville det bli kniving til siste meter.

Her er programmet som Amund og Co hadde snekret sammen i år:
  • 2 km klassisk intervallstart
  • 2 km fristil intervallstart
  • 7,5 km klassisk fellesstart
  • 0,5 km fristil sprint (prolog, semifinale og finale)
  • 5 km klassisk jaktstart
Snaut 20 km og en times arbeid med gode pauser skulle ikke ha noe å si for overskuddet fram mot årets første virkelig seriøse skirenn, Trysil Skimaraton, kommende lørdag.

To som trivdes på Varden hele helga: Kalle og Jan Erik. (Smømannen Kalle foran!)
Fredagens to intervallstarter gikk uten spesielle besvær annet jeg syntes ikke jeg fikk opp fart - men det er ikke akkurat noe nytt. Det var også interessant å sammenlikne klassisk- og fristiltidene i den samme 2 km lange løypa. Mens jeg var ti sekunder raskere i fristil, gikk Lars som også vant til slutt, over 20 sekunder raskere i fristil.  Strategisk plassert etter første dag mellom Otto og  Jan Erik, var det duket for mye alvorlig moro på lørdag.
Ikke superopplagt fredag kveld heller. (Foto: Hanne Sigstad)
Også denne dagen var det typisk rubbeføre med nysnø og nær null grader. Jeg satset som på fredag kveld på hjemmerubba ski uten noe lurium oppi. Det funka bra mht. feste, men litt ising gjorde at jeg tapte noe på gliden. Det var imidlertid pusten som var den virkelig bremsen. I langbakken  på begge de to rundene på fellestarten måtte jeg bare roe ned. Det kan nok sammenliknes med å å puste gjennom et sugerør!

To fristilrunder på 500 m på stadion gikk akkurat som vanlig. En rekker ikke å puste føre en er i mål likevel. Noen finale og bonus-sekunder hadde jeg ikke tatt i dette selskapet uansett. 

Munter stemning før start på den avsluttende jaktstarten.
Avslutningen med jaktstart i "monsterbakken" fra Nymoen opp til Varden måtte jeg igjen fram med sugerøret. Takket være en god del staking på både første og siste del, tapte jeg ikke så mye som  fryktet. Jan Erik greide jeg aldri å nærme meg og jeg var sjanseløs da Otto satte inn turboen der jeg måtte gå på tomgang. Jeg endte opp med en duell med "feil" Bakken, Jon Emil, som fikk slengt skotuppen foran på målstreken.

For meg ble årets TdSE som en litt for livat fest: Morsomt der og da - men ikke fullt så morsomt etterpå. Fullstendig utslått med feber og innsnevra lunger både søndag og mandag. Hørte jeg Øystein Sunde synge visa "Hva var det jeg sa?" for meg. Mulig det......

Reportasjene mine på kondis.no med alle resultater, bilder og videoer:
Tour de Ski Elverum i gang
Spurtoppgjør i Tour de Ski Elverum

Masse bilder også på Tour de Ski, Slit og Kut på facebook

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar