søndag 28. desember 2014

På talefot med Martin på Sjusjøen

Selfie på Sollifjell.
Nei, jeg har nok ikke tatt steget opp i verdenseliten! 3. juledag fikk jeg derimot gleden av å trene med verdens beste skiløper da Brøttum Allmenning innbød til tur med Martin Johnsrud Sundby som har investert i hytte i skieldoradoet på Sjusjøen. Velkommen etter Martin - selv om hytta ikke vil være innflyttingsklar før til neste jul!

En stor skare skiløpere i alle aldre hadde tatt vegen til Sjusjøen Langrennstadion og ca. 50 ble med på en rolig tur langs Birkebeinerløypa til Midtfjellkoia, over Kopnagelen, videre i retning Sollifjell, ned til Leindalen og tilbake til stadion. I følge arrangør Jan Tore Hemma en runde på 16 km som startet i 15 minus, men som på det høyeste punktet var bare idyllen med behagelig temperatur, knall sol og vindstille  vær. Ikke rart Martin smilte om kapp med sola oppunder Sollifjell!

Martin og Jan Tore Hemma planlegger ruta.

Den jordnære ski-eneren innbød til alle mulige spørsmål undervegs og presiserte at ingen måtte brenne inne med spørsmål etter økta, en anledning også undertegnede benyttet. Før start presiserte Martin at han aldri "surret rundt på ski", som han selv kalte uttrykte det. Det gjelder å gi seg selv konkrete arbeidsoppgaver på hver økt, f.eks  ved å gå partier uten staver, stake uansett terreng og ellers oppsøke terreng som passer til det en trener mot. Som eksempel går man ikke langs Birkebeinerløypa for å forberede seg til Tour de Ski (!), men hvis Birken er målet er det selvsagt relevant. Undervegs fikk vi også utfordringer både å gå uten staver i det snille terrenget østover mot Midtfjellet og stake på det tråe føre opp Kopnagelen.

Både unge og  mer erfarne skiløpere kom på talefot med Martin 
Martin mente beskjedent at han hadde "litt greie på langrenn", og delte raust ut teknikktips undervegs. Tyngdeoverføring, spisst kne og rytme i diagonalgang samt fokus på bukmuskulatur i staking var stikkord alle hadde godt av å bli minnet om.

Det var tydelig at ungdommen lot seg inspirere ut fra start på stadion.
I samlet flokk over Fjellelva.

Undertegnede var litt nysgjerrig på hva årets økning i treningsmengde betydde i rene tall siden han har uttalt at han har tatt en liten sjanse mht. økt mengde foran denne sesongen. Den regjerende World Cup-vinneren anslo at det trolig ville ble ca. 10% økning fra fjorårets 1000 timer til antatt 1100 i inneværende sesong - selv om det er litt for tidlig å svare nøyaktig på. Forøvrig fortalte Martin om sin formtopping foran årets VM i Falun. I oppkjøringfasen vil han trene relativt mye mengde i to uker, ca. 30 timer, for så å halvere mengden og kjøre bra med kvalitet en uke.

Staking langs Proffløypa ved Kopnagelen.
Et aktuelt tema undervegs ble trening i kulda som preger Østlandet om dagen. Martin ser ikke noe poeng å trene selv en rolig økt hvis gradestokken kryper under 17-18 minus. På lørdag ville han f. eks. dratt ned til Lillehammer og kjørt en styrkeøkt i stedet for å å gå på ski hvis det hadde vært særlig kaldere enn - 15 som det var på morgenen denne etter hvert så strålende lørdagen på Sjusjøen. Den siste kvalitetsøkta foran den nært forestående Touren vil Martin forøvrig kjøre tirsdag eller onsdag, litt avhengig av forholdene, dvs. tre eller fire dager før starten går lørdag 3. januar.

Etter halvannen time var årets mest minneverdige treningsøkt for undertegnede over, og det var bare å ønske hovedpersonen lykke til i Tour de Ski!

Det ble tid til en fotosession og en hyggelig prat i krysset østafor Sollifjell.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar